ISTORIA KARATE-ULUI

Home Photo Contact Guest Book ISTORIA KARATE-ULUI



          Aparitia si dezvoltarea karate-ului s-a facut pe parcursul mai multor secole, in strinsa legatura cu evolutia societatii orientale, in slujba careia s-a aflat din totdeauna.  Arta karate-Do este fara indoaiala aproape la fel de veche ca si omul, care inca din cele mai vechi timpuri a fost obligat sa se lupte fara arme, cu fortele ostile ale naturii, cu fiarele salbatice si cu dusmanii, dintre semenii sai.
       A invatat curind ca in relatia sa cu fortele naturii acomodarea era mai logica decit lupta. Totusi chiar cind balanta s-a mai echilibrat, ostilitatile inevitabile cu ceilalti oameni l-au obligat sa elaboreze tehnici care-i dadeau posibilitatea de a se apara si de a-si învinge inamicul. Pentru a o face, a invatat ca trebuie sa aiba un trup puternic si sanatos. Astfel tehnicile pe care a început sa le dezvolte, (tehnici ce s-au concretizat in cele din urma in karate-do ), constituie o feroce arta a luptei, dar si elemente ale unei importante arte de autoaparare. Este dificil chiar imposibil de a reconstrui istoria exacta a karate-ului. Legendele afirma ca acum doua mii de ani, pe teritoriul Indiei s-a format o metoda de lupta, copie fidela a miscarilor executate de anumite animale in lupta pentru supravietuire., metoda care poate fi considerata ca a inspirat forma primara a karate-ului. Calugarul budhist ( Daruma - in japoneza ), considerat a fi cel care a propagat primul conceptul de "Arte Martiale", structureaza ceea ce va deveni o metoda de educatie fizica sub numele de "Ekkin Kyo". Scopul sau era acela de a conferi discipolilor sai un instrument in conservarea si dezvlotarea tonusului muscular si sanatatii, prin exercitii destinate a compensa lungile ore de meditatie. Datorita eficacitatii in lupta, metoda va servi calugarilor de a se apara împotriva numeroselor agresiuni carora le cadeau victime in decursul perigrinarilor.
      Scopul calugarului Bodidharma, era sa fondeze in China o manastire budhista si sa uneasca diferitele scoli Taoiste si de meditatie existente la acea vreme in China. Ajuns in provincia Henan din China, el a fondat templul Shaolin-shu ( Shorin-ji - in japoneza ), recunoscut si astazi ca probabil cel mai renumit templu budhist din lume mai mult datorita conexiunii sale cu Artele Martiale decit cu budhism-ul.
       Practicarea Artelor Martiale o gasim si la vechii egipteni, "in localitatea Benni-Hasan s-au descoperit picturi murale ce reprezinta scene de lupta in care cei doi adversari folosesc o tehnica de avansata de lupta corporala". Legendele mai spun ca Napoleon a observat ca undeva in Orientul îndepartat exista un mic regat al carui locuitori nu aveau nici o arma. Nu incape nici o indoiala ca se referea la insulele Ryu-Kyu actuala prefectura Okinawa, iar arta karate trebuie sa fi aparut, sa fi evoluat si sa fi devenit populara printre locuitorii insulei tocmai din acest motiv: interdictia prin lege de a purta arme. Ea nu se putea practica legal si deci nu exista nici un dojo ( sala de antrenament). Adeptii cunoscuti primeau in secret ciitiva elevi apropiati in scopul transmterii acestei arte.
     "In anul 1406, Sheo Hosi formeaza regatul Ryu Kyu cu capitala la Shiri. Incercind sa previna revoltele, el interzice toate armele confiscindu-le pe cele existente"
In anul 1609, Okinawa devine posesiune a clanului de samurai Satsuma din "Kyushu, iar seniorul Shîmatsu, reînnoieste legea interzicerii armelor".
Aceste tehnici si metode de lupta au fost aduse de ambasadorii imparatior chinezi din dîanstia Ming [ 1368 -1661 ] si au fost reunite ulterior sub denumirea de Okinawa-Te, sau To-de, denumire care s-a schimbat in Karate-Do in 1936.
     Arta karate este un sistem de lupta dezvoltat in insula okinawa.Karate poate sa-ti permita sa infrangi adversarul folosind lovituri . Eleveii practica un greu antrenament fizic ca sa dezvolte tehnicile de lupta.
Acest antrenament cere o disciplina fizica si mentala foarte puternica.Karate ajuta la dezvoltarea unui caracter puternic si construieste sentimentul de respect pentru semenul nostru.Studiul karate deasemenea , poate fi pretuit de toata lumea,, barbati si femei , tineri si batrani deasemenea.   Sensul literal al celor 2 caractere japoneze care alcatuiesc cuvantul karate este "maini goale ". Aceasta , normal se refera la simplul fapt ca, karate originar ca un sistem de aparare care reflecta folosirea neinarmata a corpului parcticantului. Sistemult consta in tehinci de blocare ori opunerea unui atac si contraatacarea adversarului prin lovire cu maini sau picioare. Arta moderna de karate a fost dezvoltata pe baza organizarii minutioase a acestor tehinici.    Karate ca inteles al apararii proprie are cea mai veche istorie , ducandu-ne cu mii de ani in urma. Doar In ultimi ani au fost studiate stintific si principiile sau dezvoltat pentru a face mai efectiv Folosirea variata a miscarilor corpului.Antrenamentul bazat pe aceste principii si cunoasterea de a lucra cu muschii ,  articulatiile si relatia vitala intre miscare si balans  permite studentului modern de karate sa fie pregatit, amandoua fizic si psihic , sa se apere cu succes impotriva orcarui atacant.  Ca o arta fizica , karate este aproape fara egal. Fiindca este puternic enercica si face balans folosind un larg numar de muschi , demonstreaza un excelent exercitiu si dezvolta coordonare si agilitate.Multe femei si fete in japonia au preluat karate pentru ca ,sa adeverit ca fiind foarte folositoare in a se apara singure in special pentru corpul lor.Este foarte folosita deasemenea de copii si batrani cu sensul de a avea o conditie fizica deosebita, si multe scoli promoveaza printre studenti ca si fiind o arta fizica .Ca si sport , karate are o scurta relativa istorie . Regulile concursului au fost inventate, si acum este posibil sa tinem actualele meciuri ca si in alte sporturi competitive.din cauza vitezei , varietatii a tehnicilor , foarte multi oameni  au venit sa arate un interes fata de karatele competitive si este foarte indicat sa continue in cresterea popularitatii.

ISTORIA GOJU-RYU KARATE ( CHOJUN MIYAGI - FONDATOR)

Chojun MIYAGI
(1888-1953)
     Cel care a fondat si formatat stilul goju-ryu de astazi este Chojun Miyagi care a trait in anul 1888-1953, aceasta scoala incearca sa sa scoata in evidenta doua forme finete si duritate si sa le uneasca . Se lucreaza in general pe blocaje usoare si circulare urmate de contre dure si in viteza. Fondatorul Miyagi sa nascut in loc. Naba la 25 aprilie 1888, acesta incepe sa faca primii pasi in karate alaturi de maestrul Kanryo Higaonna in anul 1902 acesta este un talent inascut având o ambitie foarte mare astfel evolueaza foarte rapid. Orele de karate erau foarte dure duse pina la exces in combinatii cu exercitii de forta si alergari. Legenda spune ca la câteva antrenamente           Miyagi lesina executând Sanchin-kata, atât de exigent era maestrul Kanryo Higaonna, acesta moare in 1915.
      In lipsa de profesor Chojun Miyagi incepe sa-si caute un alt profesor, acesta pleaca in China pentru a-si finisa si complementa stiinta stilului de karate mostenit facand trei calatorii dupa care se intoarce in Okinawa unde incepe cursurile de karate in orasul sau de bastina Naha. In anul 1921 acesta este ales sa reprezinte Naha-te in fata familiei Imperiale, respectiv a Printului Hirohito si reuseste sa-l impresioneze, acest succes se repeta la 4 ani in fata Printului Chichibu. Miyagi care are deja 38 ani are convingerea ca artele martiale din insula Okinawa au un viitor stralucit, acesta porneste o campanie de promovare alaturi de Chomo Hannashiro-Shurite, Kenwa Mabuni-Shito-Ryu si Choki Motobu , perfectionandu-se in urmatorii ani in filozofie, tehnici de baza si Kata. Maestrul Chojun Miyagi traieste întreaga viata în karate si pentru karate astfel el formeza o scoala de învatare si predare care sa-I ajute pe elevii sai.
     Elevii care se antrnau in particular acasa la ci se intilneau cu un antrenament foarte dur traditional artelor martiale, Butokukai ( organizatia de arte martiale care guverneaza in Japonia ) aceasta in anul 1931 inregistreaza oficiat stilul goju-ryu, acesta este un moment foarte important pentru practicantii de goju-ryu. Maestrul Chojun Miyagi nu se stie sigur in urma unui atac de cord sau in urma unei hemoragii cerebrale la vârsta de 65 de ani moare pe 8 oct. 1953.
      La ora actuala, Okinawa Goju Ryu, reprezentat ca sistem la nivel mondial prin International Okinawan Goju Ryu Karate Do Federation -IOGKF - sub conducerea marelui maestru Morio Higaonna (8 Dan) si supervizarii tehnice a celebrilor sensei An' lehi Myagi(10 Dan) si sens ei Kina (10 Dan) contemporan a) lui Chogun Myagi, în timp ce An'lchi este fiul lui Chogun Myagi,fondatorul sistemului)este singurul sistemeare pastreaza traditia pe linie descendentadirecta maestru-discipol. De aici se deduce cu usurinta ca latura martiala pastrata nealterata în traditia okinawanâ se reflecta prin excelenta numai în sistemul Okinawa Goiu-Rvu. Dealtfel,mari maestrii An'lchi Mvairi. Kina si Morio Hiiraonna sunt sinsurii maestrii.